Bidragsyter Aud Jektvik

Aud Jektvik

Kan du si litt om deg selv?

Jeg har vært foredragsholder på alle de Nytfestivalene som har vært både i Oslo, Bergen og Tromsø. Jeg er veldig opptatt av mangfoldet som finnes i kjønn og seksualitet. Og vise det på en positiv måte, omtale det på en positiv måte, gi folk rom til å være seg selv. Jeg studerer sexologi nå og planlegger å bli sexologisk rådgiver. Så har jeg en videreutdanning i sexologi og funksjonshemming og i kjønnsmangfold og seksuelt mangfold. Jeg er ferdig med førsteåret på sexologi i Danmark og så er jeg sosionom i bunnen. Jeg har vært opptatt av seksualitet så lenge jeg kan huske. Det er et kjempespennende fagfelt og man blir aldri ferdig utdannet i det. Det er alltid noe nytt å utforske eller lære.

Det gjør meg skarpere og bedre som sexolog, og gir meg også noe personlig

Var det noe spesielt som gjorde at du ville utdanne deg til sexolog?

Det var mye det at jeg har hatt en interesse for det hele tiden og at så lenge jeg har vist at det var et yrke så har jeg lyst til å bli det. Jeg var sikker på at man måtte bli lege eller psykolog først og det virket veldig uoppnåelig, men da jeg lærte at man trenger en bachelorgrad i helsefag så heiv jeg meg på. Nå har jeg brukt noen år på det her men det er verdt det.

Hvordan ble du med på Nytfestivalen?

Det husker jeg faktisk ikke, hvordan jeg først hørte om det… Men så fort jeg hørte om det, så tenkte jeg, «Wow! Så kult, en festival som omhandler sex med positivt fortegn.» Når man er sexolog blir man ofte invitert til å snakke om overgrep og pornokultur og ting med negativt fortegn. Det er gøy å få snakke om glede og lyst og overskudd og hvordan gjør man det her om man har lyst til å prøve det. Det finnes ingen sammenlignbare arenaer som er så store som Nytfestivalen. Det Kjersti har fått til der er helt spesielt.

Hva gir det deg personlig å være der?

Jeg lærer også masse av de foredragene og workshopene jeg er på. Når man skal ha foredrag først så sjekker man jo alltid om det har vært noen utvikling, ny fagkunnskap, man husker spørsmålene man fikk sist, har kanskje notert litt, prøver å komme i forkant på neste foredrag. Det gjør meg skarpere og bedre som sexolog, og gir meg også noe personlig. Jeg får være sammen med hyggelige folk, både fagfolk og andre, og feire seksualitet.

Les mer om Aud Jektviks foredrag her!

Du har jo nettopp arrangert Nytfestivalen i Tromsø, kan du si litt om hvordan det var?

Det var intenst, men veldig gøy. Det er alltid sånn noen dager før festival at man tenker, «Hva er det jeg har gjort??» Men det blir bra. Jeg tenker at denne festivalen er så bra på så mange måter og nødvendig at man skal ha en sånn arena hvor man får lov til å være nysgjerrig og åpen uten at det er noe skamfullt eller noe sensasjonelt med det. Det å se at folk omfavner tilbudet og kom og kjøpte billetter og stilte spørsmål og deltok aktivt, det var kjempefint.

Det er undervurdert å gjøre ting bare fordi man har lyst

Så det ble positivt mottatt?

Vi fikk bra mediedekning av de to største lokalavisene. Vi ble godt mottatt av de vi leide lokale hos, Rødbanken. Det var veldig fint for det er ingen selvfølge, selv i 2021, at utleiere er sånn, «Yes, sexfestival, vi kjører på!» Det beste var egentlig å se når publikum kom, at de var litt nervøse i begynnelsen, men ble mer avslappa når de skjønte at dette er ikke så skummelt.

Hvordan ville du pitchet Nytfestivalen, hvorfor skal folk komme?

Fordi at det er en av ganske få muligheter man har til å oppdage noe nytt om seg selv eller å lære noe om mennesker som du kan få bruk for i yrkessammenheng. Fordi det er en bra nettverksarena og rett og slett fordi det er gøy. Det er undervurdert å gjøre ting bare fordi man har lyst. Veldig.

Søk arrangement