La oss snakke om nytelse!

La oss snakke om nytelse

av Kjersti Helgeland, styreleder i Nyt

Hvorfor må vi snakke om nytelse? Jo, fordi seksuell glede og nytelse bidrar til bedre helse og livskvalitet.


Nytelse er temaet for årets seksuell helse-dag 4. september, planlagt av World Association for Sexual Health (WAS). Fordi seksuell nytelse bidrar til en bedre verden. Men fortsatt snakker vi for lite om hvordan seksualitetens kraft kan gi energi og glede. Det er fortsatt er for lite kunnskap innen helse- og omsorgssektoren om hvordan seksualiteten påvirker vår livskvalitet.

Jeg får ofte spørsmålet om hvorfor jeg startet Nytfestivalen, og da sier jeg at jeg ville skape den arenaen jeg selv savnet. Det er det korte svaret.

Det lange svaret er at for ca. ti år siden begynte jeg å utforske min egen seksualitet på et dypere plan. Ikke fordi det var noe galt eller jeg var misfornøyd. Men det var nok noe inni meg som tenkte at, kanskje er det noe mer? I en alder av 43 hadde jeg også rom og mot til å følge den tanken.

Livskraft og glede

Det ble starten på en lang reise, både i meg selv og i relasjon til andre. Og det jeg lærte endret livet mitt på flere plan. Jeg hadde ingen anelse om at jeg, at kroppen min hadde et sånt potensial for nytelse! Jeg visste heller ikke hvor tett min seksualitet var flettet sammen med mine traumer, min livskraft og min glede. Å finne frem til min seksuelle nytelse var på mange måter også å finne tilbake til meg selv.  

Og jeg syntes det var for jævli at jeg ikke hadde visst noe om dette før! Jeg visste ikke at sex kunne være SÅ fantastisk, at den seksuelle energien kunne strømme og sitre i hver celle i kroppen og gynge i ganglaget mitt. At den kunne gi meg kraft og mot.

På Nytfestivalen har jeg fått bekreftet gang på gang at det ikke bare er jeg som har hatt det sånn. 
– Det var etter et foredrag på Nytfestivalen jeg forstod mine egne seksuelle følelser, og det har transformert livet og ekteskapet mitt. 
– Det var på Nytfestivalen jeg skjønte at jeg hadde vaginisme. 
– Jeg var 43 år før jeg visste hvordan klitorisen så ut. 
– Jeg forlot Nytfestivalen mer skamløs enn da jeg kom. 
Eksemplene er mange.

Samskaping, åpenhet og inkludering

I år blir Nytfestivalen arrangert for 5. gang i Oslo 15.-16.oktober, og for andre gang i Tromsø 28.-29. oktober. Vi har også hatt Nytfestival i Bergen, holdt nærmere 40 Nytcaféer live og online og arrangert tre workshops. Flere hundre bidragsytere og frivillige har vært med på å skape alle arrangementene. Nytfestivalen var også arnestedet for prosjektet Seksualomsorg i kriminalomsorgen, et nasjonalt pilotprosjekt som setter fokus på innsattes og domfeltes seksuelle helse.

I fjor på denne dagen stiftet jeg og 13 medstiftere Nyt stiftelse for positiv seksualitet og seksuell nytelse. Det er en ikke-kommersiell stiftelse med formål å fremme positiv seksualitet og seksuell nytelse, som viktige faktorer for god seksuell helse, god livskvalitet og sosial bærekraft. Nyt er basert på samskaping, åpenhet og inkludering. 

Sammen skaper vi endring. Vi blir stadig flere som snakker om nytelse, som ser verdien av å fremme positiv seksualitet. Hver og en av oss er en dråpe, vi skaper ringer i vann, som sprer seg, kommer sammen og danner bølger.  

Din og min åpenhet rundt nytelse og seksualitet bidrar til å forandre verden. God verdensdag. 

Programmet til Nytfestivalen lanseres i dag kl. 19.00!

Kjersti Helgeland er initiativtager til Nytfestivalen og styreleder i stiftelsen Nyt. Hun driver eget firma og jobber med prosjekter for positiv seksualitet, holder foredrag for elever, studenter og lærere med mer.

Søk arrangement