Tar du utfordringen?

Mann med rosa genser som snakker i en megafon

av Kjersti Helgeland, festivalsjef og styreleder

Det var på Nytfestivalen i fjor jeg oppdaget kink for første gang, sa kvinnen jeg møtte på fest dresset opp med latex og pisk, med et stort smil. Det var på Nytfestivalen jeg skjønte jeg hadde vulvodyni sa en annen jeg tilfeldigvis møtte. Det var på et foredrag på Nytfestivalen jeg plutselig skjønte min egen seksualitet, det endret både meg og ekteskapet mitt sa en tredje. Nytfestivalen var starten på vår seksuell utforsking sa et par jeg møtte.

Det har blitt en del slike betroelser opp gjennom årene. Hver gang kjenner jeg stor glede og takknemlighet, det er en vakker påminnelse på at det er verdt det. At alt arbeidet jeg og mange frivillige og hundrevis av bidragsytere legger ned, hovedsakelig på frivillig basis, betyr noe. For ganske mange etter hvert.

Første gangen jeg arrangerte Nytfestivalen i 2018, visste jeg strengt tatt ikke om det var flere enn meg som ønsket seg en slik arena. Jeg ville skape den arenaen jeg selv skulle ønske jeg hadde funnet da jeg var ung. Så jeg ikke hadde trengt å bli over 40 før jeg lærte mer i dybden om min egen seksualitet og mitt fantastiske potensial for nytelse.

Heldig vis var det flere enn meg som syntes det var en god idé.

I november i år arrangeres Nytfestivalen for sjette år på rad i Oslo, og det har vært arrangert festival en gang i Bergen og to ganger i Tromsø. Åtte festivaler og flere Nytcaféer enn jeg har oversikt over. Det har skjedd en utvikling på disse årene. Det er helt klart et større tilbud, av podcaster, bøker og workshops. Men det er fortsatt mye skam og taushet. Det er fortsatt mange som ikke tør fortelle venner eller kollegaer høyt hva de skal i helgen, fortsatt er det mange i Norge som er redd for å miste jobben om detaljer fra deres seksuelle liv kom ut – selv om de ikke har gjort noe som helst ulovlig. 

Derfor er det fortsatt viktig at vi snakker om seksualitet! Helt siden jeg mer aktivt begynte å utforske min egen seksualitet har jeg snakket ganske så åpent, med mange. Og jeg ble forundret over hvor mange som ønsket å snakke om seksualitet. Gjennom å snakke kan vi speile oss i hverandre, lære, få inspirasjon. Og bidra til å bryte ned fordommer, stigmatisering og trakassering.

Tar du utfordringen, vil du tipse noen venner eller kolleger om Nytfestivalen?

Søk arrangement