Suksess for Nytfestivalen i Bergen

En miniversjon av Nytfestivalen gikk av stabelen helgen 13.-15. september i Bergen. Hensikten var å teste ut hvordan det er å ta Nytfestivalen rundt i landet, så flest mulig kan få del i det glade budskap!

Festivalsjef Kjersti Helgeland og Roger Iversen, eier og initiativtager Vestindien bordellmuseum

Fredag 13. var det kulturnatt i Bergen, og vi hadde to arrangementer på programmet. Bergenspatriot Roger Iversen åpnet bordellmuseet Vestindien for oss og publikum. Mange bergensere visste ikke om at det fantes et bordellmuseum i byen, og rekordmange tok turen innom. Lektor og medforfatter av boka “Bergen var opfyldt med bordeller” – en fortelling om prostitusjon i Bergen, Gro Elisabeth Bastiansen, holdt et underholdende foredrag om tilstandene i Hansabyen på 17- og 1800-tallet. Roger Iversen kjøpte bygget som huset Bergens siste offentlige bordell Vestindien, har restaurert det og holder museet åpent ved spesielle anledninger.

Etterpå tok vi turen over veien til Nøsteboden, der den lokale artisten Josefin Winther trollbandt et

Josefin Winther

stappfullt lokale med sine melodiske og sterke låter. Vi spurte om Josefin ville holde konsert på Nytfestivalen fordi hun har uttalt seg om aksept for kjønns- og seksualitetsmangfold og er en av Bergens musikalske skatter. Den lokale dragartisten Håvard Thommesen opptrådte, og vi avsluttet kvelden med quiz med Silje Høgelid fra SNU seksualpolitisk nettverk for ungdom. Publikum fikk virkelig brynt seg, på spørsmål om alt fra klitoris’ størrelse til hvilken matvare som ble lansert for å dempe seksualdriften og motvirke onani (og som stadig er en klassiker på frokostbordet). Vinnerlaget fikk gaver fra Kondomeriet i Bergen!

Positiv seksualitets-undervisning med lektor Marianne Støle-Nilsen

Lørdag 14. kom med storm og vannrett regnvær, men inne på Litteraturhuset hang regnfrakkene tett etter hvert som de 19 arrangementene kom som perler på en snor. Byråd for barnehage, skole og idrett, Linn Kristin Engø, åpnet festivalen, og ble deretter med i en panelsamtale om seksuell helse i Bergen by. Programmet var bredt, og et resultat av både arrangørgruppas idéer og lokale aktørers forslag og engasjement. Den røde tråden er selvfølgelig positiv seksualitet, med et mål om at publikum skal sitte igjen med noe konkret og matnyttig som direkte eller indirekte kan bidra til økt seksuell nytelse og bedre livskvalitet for dem selv eller folk rundt dem.

“Hva jeg skulle ønske min far hadde lært meg om sex og relasjoner”, “Seksualitet i det flerkulturelle

Festivalsjef Kjersti Helgeland, medisinsk fagsjef Trond Egil Hansen, sexolog Andreas Persson og Christer Bergene

Norge”, “Hva kan vi lære av tantra”, “Hvordan snakke med barn om seksualitet”, BDSM101″, “Skeiv eller streit, innafor eller utafor? Seksualitetens historie i et skeivt perspektiv” og “ToyParty” var noen av godbitene på programmet.

Vi takker publikum og bidragsytere også for mange gode og nyttige tilbakemeldinger i evalueringen. Det er helt klart at Nytfestivalen var velkommen og ønsket til Bergen! Vi vil ta en grundig vurdering av de videre mulighetene for å ta Nytfestivalen rundt til andre byer i Norge innen utgangen av året.

Tilbakemeldinger fra to av deltagerne:

“Nytfestivalen er et behov for samfunnet i dag som sex er et behov for menneskene i det.”

Hvordan holde lysten levende? med Stine Kühle-Hansen

“Seksualitet er overalt, selv om vi ikke snakker alltid høyt eller åpent om det. Sex er ofte et intimt tema, diskutert bare i nære vennskap. Nå er det kanskje på tide å snakke om det åpent. Offentlig. Klart. Fritt. Pent. Og nysgjerrig. Alt som seksualitet egentlig må bli! Jeg håper at Nytfestivalen skal gjøres igjen. Så at seksualitet skal beholde et reelt menneskelig ansikt.”

Aline Chauvier, kvinne 34 år

Søk arrangement