Nytfestivalen er over for i år. 4 arrangører, 20 frivillige, 80 bidragsytere og 300 deltagere bidro til å skape en fantastisk helg.
Fersk byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Robert Steen, åpnet festivalen. I talen sin var han veldig tydelig på betydningen av god seksuell helse, som en ressurs og beskyttelsesfaktor som fremmer livskvalitet og mestring, i et livsløpsperspektiv:
“Når vi snakker om seksualitet, så tenker jo de fleste på egne erfaringer med litt pinlig seksualundervisning på ungdomsskolen. Men hva med senere i livet? Hva med gamle? Hva tenker vi om besteforeldres seksualitet? Eller personer med sykdom, skade eller funksjonshemninger? Hva med deres seksualitet? Hvordan kan vi gjøre mer for at barn, ungdom, voksne og gamle som har ulike hindringer kan ha en positiv seksualitet og god seksuell helse? Byrådet er veldig glad for at denne festivalen har nettopp disse temaene på programmet. Spesielt fordi jeg tror tabu og fordommer kan være noen av de største hindringene for positiv seksualitet, særlig for det store flertallet som ikke passer inn i noen «A4-boks».”
Videre sørget showtrioen Glitterfitter for at vi kom i festivalstemning, og vinneren av Skamløsprisen 2019, Tuva Fellman fra Juntafil slo an tonen med sin morsomme og direkte stil.
Det er ikke mulig å beskrive alle arrangementene og alt som skjedde i løpet av helgen, men vi kan forsøke å formidle noe av stemningen, med deltagernes egne ord, og bilder:
-Adrenalinerotikk var underholdende og forklarte så godt hvordan små opplevelser kan bety mye, det gav nye perspektiver, med en fantastisk nydelig dame (Stine Kühle-Hansen) som virkelig bød på seg selv! Terningkast sex, billetten var verd foredraget alene.
-Samtalen om Sexarbeid som omsorgsarbeid var utrolig givende og interessant. Det
reduserte fordommer man ofte har til sexarbeid og åpnet for en ekstremt mye bedre forståelse av det de gjør og skaper en nytenkende og spennende debatt.
-Erotisk yoga åpnet for refleksjon rundt hvordan å komme i kontakt med sitt seksuelle vesen og vekke sansene og lysten innenfra gjennom nytelse.
– I samtalen Sex, frykt og frihet kom Anne Bitsch med en strukturforståelse av kvinners seksualitet som er veldig viktig og som også hadde vært interessant innenfor noen av de andre temaene (menns seksualitet, skeiv seksualitet osv). Forstå hvor man skal plassere skammen, kort og godt.
– Jeg likte først og fremst arrangementer hvor det ble snakket ut fra egen erfaring, ikke foredrag med powerpoint. Det at folk deler egne erfaringer virker åpnende og gir en følelse av samhold, forståelse og økt åpenhet.
– Kink Lab var veldig bra, dog litt synd at det “bare” var 1,5t. Instruktøren var kunnskapsrik, og fikk meg til å forstå at BDSM-aktiviteter i første omgang er lek, ikke nødvendigvis noe seksuelt.
– Synes faglig sett at både Sexarbeid som omsorgsarbeid, Hvordan skape en overgriper, og Seksualomsorg i kriminalomsorgen var med å skape større forståelse av miljøets rolle i å forme menneskers seksualitet og behov. De syngliggjør menneskets kompleksitet og hvordan seksualiteten er en stor del av dette, som ofte blir neglisjert.
– Kjerstis foredrag om hvordan å snakke om seksualitet var utrolig bra, formidlet på en så forståelig og åpen måte. Det ga virkelig inspirasjon!
– Workshopen om tantra var veldig bra; vi fikk mye info på kort tid, og en veldig passe dose utforskning for meg som var nysgjerrig på tantrakonseptet.
– Jeg forlot festivalen på søndagen mer skamløs enn da jeg inntok den på fredagen og jeg gråt noen tårer da denne flotte og viktige helgen var over. Seksualiteten vår er både sårbar og unik og den må forvaltes på en god og sunn måte. Nytfestivalen bidrar til det med kunnskap, inspirasjon og åpenhet.
Mimmi Monell, 31 år gammel kvinne
Vi fikk også noen konstruktive tilbakemeldinger om forbedringer, bl.a. at noen arrangementer handlet for lite om positiv seksualitet og hvordan få enda bedre sex, og at menns seksualitet ble lite dekket. Det er helt klart et mye større fokus på problemer enn positiv seksualitet innen fagfeltet, så her har vi en utfordring. Det samme gjelder menns seksualitet, det er svært få menn innen feltet, vi var glade for å få med noen av de fremste fagfolkene, men vil jobbe for større kjønnsbalanse blant bidragsyterne. For å sikre bedre balanse i programmet neste år har vi opprettet en egen Facebookgruppe for menn. Nysgjerrig? Sjekk ut her!
Ellers ligger evalueringen av Nytfestivalen fortsatt ute og vi setter pris på alle tilbakemeldinger og innspill!