Kom du?

Jeg ønsker så inderlig at jeg kunne svare ja, så inderlig! Både for å gjøre deg glad, men også fordi jeg vet hva det andre svaret gir. Skuffelse. At du begynner å stille spørsmål ved din manndom, om jeg nyter å ha sex med deg. Noe jeg virkelig gjør! Du får meg til å føle meg så begjært, hver berøring får meg til å skjelve, dine kyss får meg til å glemme tid og sted, jeg har lyst til å smelte sammen og aldri noen sinne forlate deg. Men nej. Jeg kom ikke…

Jeg har alltid vært opptatt av alt som har med kropp og seksualitet å gjøre, kanskje fordi jeg var en liten fyldig jente og derfor falt utenfor det tradisjonelle skjønnhet- og kroppsideal. Kanskje fordi min kropp veldig tidlig kom i puberteten og jeg fikk bryster og menstruation som 10-åring, så min kropp ble kvinne før jeg gjorde. Kanskje fordi da jeg ble seksuell aktiv, fikk jeg ikke orgasme, noe jeg følte meg utrolig alene om. Vi lever i et samfunn, hvor sex er overalt, reklame, film, musikk, musikkvideoer, magasiner osv. All verdens porno er kun et klikk unna. Men jeg gjenkjente ikke meg selv i den måten kvinner, sex og lyst var portrettert i noen av disse medier.

Seksualundervisningen vi hadde hatt på skolen, handlet mest om prevensjon og forebyggelse av kjønnssykdommer, så heller ingen hjelp å hente der. Da sex er tabubelagt, syntes jeg det var vanskelig å snakke om. Jeg forsøkte likevel mange ganger å snakke med mine venninner, men ingen gjenkjente mitt problem og jeg fikk bare bekreftet, at det nok bare var meg. Det vanskeligste for meg var, at dette var så vanskelig å snakke om, med han jeg hadde sex med. Det var så sårbart og jeg var enormt redd for å såre min kjæreste. At det skulle få han til å føle seg utilstrekkelig, som igjen fikk meg til å føle meg utilstrekkelig.

Filmen handler selvsagt om sex og orgasme, men mest av alt handler den om kommunikasjon. Hvorfor er sex så vanskelig å snakke om? Hvorfor prioriterer vi ofte den andre personens nytelse og ikke vår egen? Og hvorfor er vi så redd for å skuffe i soverommet? Mitt håp for filmen er, at den kan være med til å starte en mere åpen, ærlig og følsom dialog rundt sex og orgasme. I bunn og grunn har jeg laget den, fordi jeg skulle ønske jeg hadde sett den da jeg var yngre. Jeg tror det ville gjort at jeg hadde følt meg mindre alene og at det ikke var meg og min kropp der var noe galt med.

Jo Lyngklip Kyhlensø fullførte sin B.A ved Den Norske Filmskoles dokumentarlinje sommeren 2018. “Kom du?” var hennes eksamensfilm.

Søk arrangement