Veien til et sexpositivt samfunn II

kors og tryvannstårn

Velkommen til to panelsamtaler: Ung, religøs og sexpositiv og NRK – en seksuell grensesprenger.
Verdien av god seksuell helse og seksuell nytelse er undervurdert, både med hensyn til den enkeltes livskvalitet og et bærekraftig samfunn. I år ser vi nærmere på to viktige påvirkningsfaktorer: religion og media.

Ung, religiøs og sexpositiv

Sexpositivisme er en holdning til menneskelig seksualitet som handler om å se seksualitet som en sunn og normal del av den menneskelige opplevelsen, med fokus på nytelse, entusiastisk samtykke og positivt mangfold. Sexpositivisme innebærer åpenhet og kommunikasjon rundt seksualitet i samfunnet, og rom til å leve ut seksualiteten sin slik man selv ønsker. 

Gjennom media kan man få inntrykk av at religion og sexpositivisme ikke akkurat går hånd i hånd. Sex skal ikke snakkes høyt om, og dersom man bryter med normer for kjønn og seksualitet påføres man skam. Men er det egentlig slik? I samtalen blir vi kjent med unge religiøse som ikke er redde for å snakke høyt om sex og nytelse – og mennesker som jobber aktivt for at denne gruppen skal slippe å møte på samme fordommer som dem selv. Hvorfor er sexpositivismen viktig for dem, og hvilke reaksjoner møter de på? Samtalen ledes av prest Einar Gelius som ikke er fremmed for å snakke høyt om kirkelige tabuer.

NRK – en seksuell grensesprenger

NRK har vært banebrytende og skapt diskusjoner siden de i 1969 laget en serie om seksualitet for TV. Siden har det gått slag i slag, men det har i stor grad handlet om ungdom og unge mennesker. I juni i år publiserte NRK en sexguide bestående av 60 forskjellige stillinger. Målet var å vise et realistisk og mangfoldig bilde av sex til inspirasjon til gode og spennende sexopplevelser. Guiden har til nå nærmere åtte millioner sidevisninger, og skapt reaksjoner og overskrifter over hele verden. 

I denne panelsamtalen vil vi få høre om NRK sin intensjon bak Sexguiden, prosessen med å rekruttere par for bilder og reaksjonene de har fått. Er NRK fortsatt en veiviser til et sexpositivt samfunn? Omtale og panel vil oppdateres.

Kim Jansson
Journalist/prosjektansvarlig
Nooshin Zaery
Samfunnsdebattant
Einar Gelius
Sokneprest, forfatter, sexolog
Student/honnør
119
ordinær
169
Arrangementsdetaljer