Bidragsyterne Simon Ertzeid og Tobias Engen

Simon Ertzeid og Tobias Engen

Hvem er dere?

Tobias: Tobias Engen Lund, heter jeg. 32 år. Lege. Lis1 på AHus. Også er jeg jo med-programleder i dette konseptet Alfakrøll hvor vi ukentlig koser oss og fjaser om viktige og gøye ting. Ellers så har jeg en bil. Skifta til vinterdekk og.

Simon: Simon, er 26 år gammel, også lege, men ikke Lis1. jeg jobber fulltid på Sex og samfunn. Jeg har ikke bil, ikke bytta til vinterdekk. Også er jeg også programleder i Alfakrøll da.

Det er jo vårt mål å kunne snakke naturlig om ting som er litt vanskelig og de tingene som er kleine

Kan dere fortelle litt om hvordan dere startet podcasten Alfakrøll?

T: Det var jo en liten idé som kom av at vi har vært i en forening på medisinstudiet så vi fikk litt inspirasjon der. Den foreningen er sånn at medisinstudenter drar rundt til ungdomsskoler blant annet og underviser i seksual helse. Og så tulla vi egentlig litt med det, litt sånn nachspielprat. Og så var det ikke bare tull, da. Det var egentlig ikke noen gode alternativer for gutta, da (for podcaster om sex og seksuell helse, red.anm). Da tenkte vi at det hadde egentlig vært veldig kult da, å prøve på og gjøre det på en måte som vi synes er bra da. Og så fikk vi med sex og samfunn og RFSU.

S: Og helsedirektoratet. Det er jo veldig, veldig mye av disse podcatene som er laget av jenter og hovedsakelig retter mot jenter. Hvis man går inn på seksuell helse på sånn undergruppe på podcaster så er det jo skinnsykt mange, men ikke så mange for gutter og ingen som vi klarte å finne, så det var da vi begynte med det da. Så skjønte vi vel egentlig at vi passa veldig greit som programledere også.

Føler dere selv dere lager noe dere selv hadde trengt da dere var yngre?

S: Jeg tror jeg hadde hatt mye nytte av det. Det store spørsmålet er jo om jeg hadde hørt på det da jeg var sånn 16,17, 18. For vi synes jo det er litt vanskelig å få tak i disse gutta da.

T: Det er litt sånn generelt at gutter og menn er en litt vanskelig målgruppe å nå. Kanskje spesielt de vi hadde tenkt å nå, disse 16, 17-åringene for å ufarliggjøre dette med sex og kropp.

Les mer om guttas livepod her!

Hva synes dere er det viktigste dere tar opp?

S: Jeg synes det er det hele, ikke sånn enkelttema på en måte, men måten vi snakker om det på. At vi snakker om vanskelige temaer som kan være tunge og kan være kjedelige og umulig å snakke om for veldig mange. Så synes jeg at jeg og Tobias med gjest da klarer å snakke om det på en veldig naturlig måte. Og så er det også veldig morsomt synes vi. i alle fall. Det å få noe som er vanskelig å tungt å bli lett å prate om og humor av samtidig synes jeg er det viktigste. For da kan gutta lære seg at det går an å kødde med disse tingene og samtidig ta det alvorlig.

Gutter har ikke så mange naturlige inngangsporter til å snakke om det

T: Jeg tror det er det, det er jo vårt mål å kunne snakke naturlig om ting som er litt vanskelig og de tingene som er kleine. At vi ikke er belærende og prøver ikke å være ovenfra og ned, men vi prøver å snakke om det ganske nøytralt. Ting vi snakker om kan være kleint, men ikke bli kleine selv, det er viktig.

Hva skal dere på festivalen?

S: Vi skal ha Sex er lættis. Det blir livepod på. Det (teamet, red.anm.) kom fra noe jeg sa til VG da vi ble intervjuet i forbindelse med lanseringen av podcasten. Folk ser ofte på sex som noe som er kleint og noe som skal være en viss type stemning, ofte sånn pornoinspirert. Humor er noe som er veldig viktig for folk i en parrelasjon som regel. Så synes jeg det er litt rart at man skal slutte å tulle med hverandre når man skal ligge med sammen og slutte å le og slutte å prate og heller drive med øyenkontakt og stønning i stedet.

T: Det skal bli underholdende og lærerikt, men mest gøy. Kanskje. Hvis ingen ler så blir det jo ikke noe gøy.

Hvorfor synes dere det er viktig at dere er med?

T: Det er et veldig godt initiativ å fremme ganske mange ulike vinkinger på hvordan man kan ha et godt forhold til egen kropp og egen seksualitet. Vi er veldig glade for at vi ble tenkt på blant de som skal være med nå. Det synes vi er veldig kult. Det var ikke noen vanskelig sak å si at vi skulle være med da.

S: Kanskje vi får en åpenbaring vi og.

Siden dere er hovedsakelig opptatt av å treffe menn, kan dere komme med en liten pitch?

S: Det er jo, på tide, tenker jeg. Nå har det liksom seksuell helsefeltet blitt drevet av LHBT-personer og kvinner i nesten alle år. Gutta har alltid liksom vært til siden og tenkt at alt er fint og bare ikke dratt til legen og ikke dratt til helsesøster, blåst opp kondomer i stedet for å ta egen seksualitet og helse seriøst. Trekkplasteret er at det ikke er så farlig som det ser ut som og ikke så kleint som det føles og mye morsommere enn det man kunne tenke.

T: Man må bare tenke nytt for å engasjere gutta. Det er jo det vi gjør.

Vi tenker jo ikke nytt egentlig, men kanskje som du sier, det har vært litt LHBT-drevet. De har på en måte hatt et større intensiv for å kunne være åpen om ting fordi man har andre ting man må overkomme, mens guttene blir hengende litt bak.

S: Gutter har ikke så mange naturlige inngangsporter til å snakke om det. Man har mensen og man har utflod og så snakker man om de tingene fordi man må snakke om de tingene. Og hvis man ikke identifiserer seg som hetero og/eller cis så har du også en ganske naturlig inngangsport for da må du forholde deg til det, du må snakke om disse tingene. Da blir det mer naturlig og det blir mye greiere.

For gutta er det liksom stemmeskiftet og hår på tissen som er de greiene man får. Ereksjon får man jo også før puberteten. Så det er liksom ingen sånne store, life changing events eller fysologiske ting som man må forholde seg til og som man må prate om. Og derfor så tror jeg at gutter kan tro at dette er litt unaturlig, men om man bare kommer litt inn i det, lener seg tilbake og hører på oss to, så kanskje.

Event Search