2

dager

20

arrangementer

25

foredragsholdere

kunnskap

Øk din kunnskap og din nytelse! Oppdater din kunnskap fra de fremste fagfolk innenfor et bredt spekter av temaer.

inspirasjon

På foredragene og workshopene får du et vell av konkret kunnskap du kan teste hjemme – kom og la deg inspirere!

utfordringer

La spennende foredrag og workshops utfordre dine holdninger og tankemønstre omkring seksualitet, kanskje oppdage nye rom?

Disse får du treffe


Program

VESTINDIEN BORDELLMUSEUM
19.00 – 20.00
Velkommen til kulturnatt på Vestindien bordellmuseum
Museet ligger i bygningen der Bergens siste bordell lå. Få med deg utstillingen før foredrag ved Gro Bastiansen og Roger Iversen kl. 19.30 om Bergens bordeller og deres samfunnsrolle.
ARRANGEMENTET ER GRATIS!

Med:

Roger Iversen

 

Gro Bastiansen

NØSTEBODEN
20.00 – 00.00

Kulturnatt på Nøsteboden
Vi fortsetter kulturnatten over gaten på Nøsteboden. Her blir det konsert med fantastiske Josefin Winther, dragshow med Bergens egen drag queen Håvard Thomassen, og det blir quiz der du kan teste dine kunnskaper om seksualitet

ARRANGEMENTET ER GRATIS!

Med:

JosefinWinther
musiker

Håvard Thommasen,
entertainer og drag queen

Kjersti Helgeland,
festivalsjef Nytfestivalen

Marianne Støle-Nilsen,
lektor og rådgiver

AUDITORIET, LITTERATURHUSET
11.00 – 12.00

Seksuell helse i Bergen by

Ordføreren i Bergen er invitert til å åpne festivalen.

NYT inviterer til panelsamtale om seksuell helse i Bergen. Bergen kommune vedtok i vår en ny plan for seksuell helse, seksualopplysning og seksualitetsundervisning. Hvordan ble planen til og hvordan skal den nå følges opp? Hva trenger bergenserne? Representanter fra Bergen kommune, Helsestasjon for ungdom og studenter, Velferdstinget Vest og Ungdommens Bystyre (tbc) møtes til dialog. Marianne Støle-Nilsen er ordstyrer.

Med:

Kjersti Helgeland,
festivalsjef

Marianne Støle-Nilsen
lektor og statsviter

Linn Kristin Engø
Byråd for barnehage, skole og idrett

 

Kjersti Helene Hidle
ungdommens bystyre

Agnes Giertsen
helsesykpleier/Helsestasjon for ungdom og studenter

Anette Arneberg
Velferdstinget vest

12.10 – 12.50

Hva jeg skulle ønske min far hadde lært meg om sex og relasjoner

Vi setter søkelyset på mannens seksualitet!

Med:

Andreas Persson
spesialist i sexologisk rådgivning, spesialsykepleier og kjønnsviter

Andreas Persson,
sexologisk rådgiver

Tore Holthe-Follestad,
assisterende daglig leder/Sex og samfunn

13.00 – 13.45

Seksualitet i det flerkulturelle Norge

Hvilke dilemmaer kan ulike religiøse og kulturelle tilhørigheter medføre når vi snakker om seksualitet og seksuell helse?

Jomfruhinnemyten står sterkt i mange kulturer, og kan føre til alt fra frykt for fysisk aktivitet til frykt for celleprøve tatt med bomullspinne i skjeden. Hvor kommer myten fra og hvorfor og hvordan holdes den i live?

Negative holdninger mot homofili står sterkere i mange kulturer og religioner enn det som gjerne er de generelle holdningene til homofili i Norge – hvorfor har det seg sånn, og hva kan vi gjøre for å åpne opp trygge rom for å snakke om fordommer, usikkerheter og feilaktig informasjon?

Dette og mye annet vil vi samtale om i panelet bestående av medforfattere av boken iLove 2 – seksuell helse, utgitt av Minotenk våren 2019.

Fatema Al-Musawi
student og skribent

Daniel Abimael Skjerve Wensell
Politisk rådgiver/Minotenk

Marianne Støle-Nilsen
lektor og statsviter

14.00 – 14.45

Hva kan vi lære av tantra?

Tantrisk sex er en direkte vei til et større, dypere og mer inderlig møte med din partner. Det handler ikke bare om seksuell tilfredstillelse, men også en personlig og en felles utviklingsreise. Mange velger tantra for å kjenne mer nytelse og energi i hverdagen, oppleve dypere kontakt og intimitet, bedre relasjon med seg selv og dermed andre, noen vil helbrede traumer, andre vil åpne opp for spiritualitet og oppvåkning – hva er du nysgjerrig på?

I denne samtalen deler vil våre erfaringer fra mange år innenfor ulike tantriske retninger og lærere.

Med:

Renate Hetlevik Andersen,
terapeut/Ametysten

Monica Josefine Hjelle,
terapeut/Ametysten

Kjersti Helgeland,
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

15.00 – 15.45

Positiv seksualitetsundervisning

Hva er positiv, helhetlig seksualitetsundervisning og hvorfor er det så viktig? Silje Høgelid, nestleder i Seksualpolitisk nettverk for ungdom (SNU), og Marianne Støle-Nilsen, lektor og medarrangør av NYT, gir en innføring i temaet og presenterer både gode ressurser og seksualitetsundervisningens plass i de nye læreplanene for skolen.

Med:

Marianne Støle Nilsen
lektor og rådgiver

Silje Høgelid
nestleder, SNU

16.00 – 16.45

Hvordan snakke med barn om seksualitet?

Vi er alle seksuelle vesener, og seksualiteten vår starter tidlig. Hva er egentlig barns seksualitet, og hva kan vi gjøre for å ivareta en god seksuell utvikling?

Med:

Hilde Landro
sexologisk rådgiver og førskolelærer

17.00 – 17.45

Skeiv eller streit, innafor eller utafor? Seksualitetens historie i et skeivt perspektiv

«Skeiv seksualitet» kan defineres som seksualitet som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet. Disse normene er i konstant endring, og Hannah Gillow-Kloster vil gi oss et historisk perspektiv på temaet før hun sammen med Joakim Aadland vil samtale om hvordan oppfattelsen av hva som er «innafor» og «utenfor» påvirker vår seksualitet.

Hannah Gillow-Kloster
Faglig leder ved Skeivt Arkiv

Joakim Aadland
Kommunikasjonsrådgiver FRI Bergen og Hordaland

18.00 – 18.45

Skamløs - med evne til å elske seg selv og andre

Selv om vi aldri har hatt så mye åpenhet om seksualitet i media, vært omgitt av så mye seksualisert kultur og har tilgang på all verdens sex og seksualkunnskap noen tastetrykk unna, har skyld, skam og tabuer fortsatt en negativ påvirkning på seksuallivet til ung og gammel. Seksuell skam påføres oss fra vi er små, og overføres ubevisst til våre omgivelser, våre partnere, venner og barn – hvis vi ikke er bevisste hvordan slike negative og undertrykkende holdninger virker i samfunnet. Seksuell trakassering og overgrep setter sine spor i sinnet, og i kroppen.
I denne samtalen med festivalsjef Kjersti Helgeland vil sexolog Liv Golten dele konkrete eksempler og erfaringer fra sitt arbeid som spesialpedagog, familieterapeut og sexolog. Hvordan vi kan bli bevisst de negative påvirkningene vi har fått gjennom livet, hvordan påvirker de vår seksuelle helse og ikke minst hvordan kan vi komme oss videre og ikke la negative hendelser definere oss eller vår seksualitet?

Liv Golten,
sexologisk rådgiver og spesialpedagog

Kjersti Helgeland
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

19.00 – 19.45

Hvordan holde lysten levende?

I Norge er alt lov å gjøre så lenge det er samtykke mellom to jevnbyrdige parter og gjøres privat. Nyere forskning forteller at de vanligste problemene voksne sliter med er fravær av lyst og tenning.
Dessverre er det flere ord i språket vårt som skaper prestasjonspress og samleiepress. Ordet forspill er et eksempel på det. “Forspill” legger opp til at en erotisk berøring ikke har nok verdi i seg selv, den skal lede frem til noe. Det finnes uendelig mye mer på menyen enn misjonærstillingen. Dette foredraget er for alle dem som ønsker å investere mer kunnskap om lyst, tenningsmønstre, onanikunstene og elskovskunstene.

Med:

Stine Kühle-Hansen,
lektor og rådgiver

20.00 – 20.45

Hva kan vi lære av BDSM?

BDSM får stadig større plass i populærkulturen, og i manges sexliv. Informasjon om forkortelser, praksiser og foreninger er lettere tilgjengelig enn noen gang. Likevel sliter mange med å forstå hva det er som motiverer noen til å leke seksuelt med smerte og makt. Hvilke følelser søker de etter? Er BDSM-ere helt annerledes skrudd sammen enn andre mennesker? Hva er egentlig klimakset i en BDSM-scene som ikke involverer sex? I denne samtalen deles egen erfaring og kunnskap til å gjøre BDSM mindre mystisk, og til vise hva BDSM-ere kan lære folk flest om god sex.

Med:

Aud Jektvik

 

og flere kommer…

21.00 – 21.45

Sex og dating

Hvordan navigerer vi trygt i datingappenes tidsalder?

Mer info kommer!

Stine Kühle-Hansen,
lektor og rådgiver

Kjersti Helgeland,
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

ZINKEN HOPP, LITTERATURHUSET
12.00 – 12.45

TBA

Mer info kommer!

13.00 – 13.45

Hvordan snakke om seksualitet

Desverre har de fleste av oss fått alt for lite trening i å snakke om seksualitet, og det kan være vanskelig å uttrykke hva vi tenker og ønsker. Her får du konkrete tips om hvordan uttrykke både det gode og det vanskelige, timing – og du får øve deg litt på en morsom og ufarlig måte!

Med:

Kjersti Helgeland,
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

14.00 – 14.45

Sex og funksjonsnedsettelse

Unge og voksne med utviklingshemming har rett til et seksualliv, som alle andre. Men hvordan er det levde livet? På soverommet? I sengen? Hva vet den unge mannen med Downs syndrom om damene han drømmer om? Og om seg selv? Hva vet den voksne damen som aldri kommer til å få seg en kjæreste om gledene ved kroppslig nytelse? Har noen fortalt henne at hun kan nyte seg selv? At det er enkelt. Og gøy. Og at det finnes hjelpemidler som kan gjøre det enda mer gøy!

Med:

Unge funksjonshemmede

Nina Skauge,
forfatter/Skauge forlag

Ida Hauge Dignes
styremedlem Norges handikapforbunds ungdom

Christer Bergene,
salgssjef/Quintet AS

15.00 – 15.45

Nytelse livet gjennom – de fleste seksuelle problemer la seg løse

Hvilket tilbud finnes for hjelp med seksuelle problemer, hva slags hjelp har man krav på? En fastlege, en sexolog og et hjelpemiddelfirma svarer.

Det kan være så mange grunner til at sexlivet halter eller helt dør i perioder gjennom livet. Funksjonsnedsettelse, sykdom eller ulykke, alderdommen kan bringe med seg utfordringer, men også sterke opplevelser som trakassering eller samlivsbrudd – og av og til ser vi ingen opplagt årsak til problemene. Men det er hjelp å få, kanskje mer enn du tror! I denne samtalen får du vite hva fastlegen din kan hjelpe med, og hvilke andre tilbud du kan henvises til.

Med:

Inger Lise Ekkjestøl
sexologisk rådgiver og jordmor

Christer Wiese Bergene
salg og markedssjef/Quintet AS

Lege, kommer!

16.00 – 16.45

BDSM 101

Er du nysgjerrig på hva BDSM er? Her er foredraget for deg. Om du har lyst til å prøve det selv, bare vil vite mer om det, eller arbeider f.eks. i helsevesenet og kan møte mennesker som er BDSM-ere, så vil du få nyttig kunnskap her. Foredraget inneholder forklaringer av begreper, avliving av myter om BDSM og informasjon om ulike måter å drive med BDSM på. Visste du for eksempel at en av de beste BDSM- butikkene er Claes Ohlson, at BDSM kan være feministisk eller at BDSM ikke må inkludere smerte eller dominans? Dette og mer vil du få lære mer om her.

Med:

Aud Jektvik
sosionom

17.00 – 18.30

Flørtingens kunst

Har du tenkt på at hvordan vi flørter er kulturelt betinget? Føler du deg usikker på hvordan du skal vise at du liker noen? Møhlenpris har holdt flørtekurs for innvandrergutter. Her vil de dele både sine erfaringer med dette, samt sine beste tips og råd!

Med:

Stina Ihle Amankwah
Møhlenpris

19.00 – 19.45

Fra begjær til lidenskap - introduksjon til tantra

En introduksjon til hva tantra og hva et tantrisk perspektiv kan gi til seksuallivet. Noen enkle øvelser som gir en direkte opplevelse av det tantriske perspektivet.

Med:

Monica Josefine Hjelle,
terapeut/Ametysten

Renate Hetlevik Andersen,
terapeut/Ametysten

20.00 – 20.55

Sexleketøy til lyst og glede

Mer info kommer!

WORKSHOP, AMETYSTEN

Introduksjon til tantra

Denne workshopen gir en liten smakebit av hva tantra er for noe gjennom enkle øvelser alene eller sammen med andre. Vi jobber med pust, bevegelse og kroppsbevissthet. Det er ingen nakenhet eller eksplisitt seksuelle øvelser i denne workshopen. I steder fokuserer vi på nærhet, berøring og sanselighet innenfor trygge rammer. Påmelding!

Med:

Monica Josefine Hjelle,
terapeut/Ametysten

Renate Hetlevik Andersen,
terapeut/Ametysten

Workshopen holdes på Ametysten – Stedet for vekst i sentrum, Chr. Michelsensgt 3

Billetter

DAGSPASS

=350

Ordinær pris
KJØP BILLETT
DAGSPASS STUDENT

=250

Begrenset antall!
KJØP BILLETT
TANTRAWORKSHOP

=300

KJØP BILLETT

Alle priser er inkl. billettavgift. Billetter blir ikke refundert.

Sted

Nytfestivalen Bergen finner sted på Bordellmuséet og Nøsteboden på fredagen, og Litteraturhuset på lørdagen.

BORDELLMUSÉET
NØSTEBODEN
LITTERATURHUSET

Vil du bli sponsor?

Kontakt kjersti(a)sustainablepassions.com

© NYTFESTIVALEN 2019