2

dager

20

arrangementer

30

foredragsholdere

kunnskap

Øk din kunnskap og din nytelse! Oppdater din kunnskap fra de fremste fagfolk innenfor et bredt spekter av temaer.

inspirasjon

På foredragene og workshopene får du et vell av konkret kunnskap du kan teste hjemme – kom og la deg inspirere!

utfordringer

La spennende foredrag og workshops utfordre dine holdninger og tankemønstre omkring seksualitet, kanskje oppdage nye rom?

Disse får du treffe


Program

VESTINDIEN BORDELLMUSEUM
19.00 – 20.00
Velkommen til kulturnatt på Vestindien bordellmuseum
Museet ligger i bygningen der Bergens siste bordell lå. Få med deg utstillingen før foredrag ved Gro Bastiansen og Roger Iversen kl. 19.30 om Bergens bordeller og deres samfunnsrolle.
ARRANGEMENTET ER GRATIS!

Med:

Roger Iversen

 

Gro Bastiansen

NØSTEBODEN
20.00 – 23.00

Kulturnatt på Nøsteboden
Vi fortsetter kulturnatten over gaten på Nøsteboden. Her blir det konsert med fantastiske Josefin Winther, dragshow med Bergens egen drag queen Håvard Thomassen, og det blir quiz der du kan teste dine kunnskaper om seksualitet

ARRANGEMENTET ER GRATIS!

Med:

JosefinWinther
musiker

Håvard Thommasen,
entertainer og drag queen

Kjersti Helgeland,
festivalsjef Nytfestivalen

Marianne Støle-Nilsen,
lektor og statsviter

AUDITORIET, LITTERATURHUSET
11.00 – 12.00

Seksuell helse i Bergen by

Velkommen ved festivalsjef Kjersti Helgeland.
Åpning av festivalen ved Linn Kristin Engø, byråd for barnehage, skole og idrett.

Panelsamtale om seksuell helse i Bergen.
Bergen kommune vedtok i vår en ny plan for seksuell helse, seksualopplysning og seksualitetsundervisning. Hvordan ble planen til og hvordan skal den nå følges opp? Hva trenger bergenserne? Representanter fra Bergen kommune, Helsestasjon for ungdom og studenter, Velferdstinget Vest og Ungdommens Bystyre møtes til dialog. Marianne Støle-Nilsen er ordstyrer.

Med:

Kjersti Helgeland,
festivalsjef

Marianne Støle-Nilsen
lektor og statsviter

Linn Kristin Engø
Byråd for barnehage, skole og idrett

Kjersti Helene Hidle
Ungdommens bystyre

Agnes Giertsen
helsesykpleier/Helsestasjon for ungdom og studenter

Anette Arneberg
Velferdstinget vest

12.00 – 12.45

Hva jeg skulle ønske min far hadde lært meg om sex og relasjoner

Myten om den store, flaue samtalen mellom far og sønn om sex og sånt når sønnen kommer i puberteten lever fortsatt godt på film, men neppe i virkeligheten. At det er vanskelig å snakke om sex og intimitet med egne barn er dog ikke en myte. I denne samtalen vil vi se nærmere på hva sønner lærer av sine fedre om seksualitet og intimitet, hva de kanskje burde lære – og hvordan vi kan få has på noen hardnakkede myter om menns seksualitet.

Med:

Andreas Persson
spesialist i sexologisk rådgivning, spesialsykepleier og kjønnsviter

Trond Egil Hansen
lege, medisinsk fagsjef/Byrådsavd. for helse og omsorg

Christer Bergene
salgssjef/Quintet AS

13.00 – 13.45

Seksualitet i det flerkulturelle Norge

Hvilke dilemmaer kan ulike religiøse og kulturelle tilhørigheter medføre når vi snakker om seksualitet og seksuell helse?

Jomfruhinnemyten står sterkt i mange kulturer, og kan føre til alt fra frykt for fysisk aktivitet til frykt for celleprøve tatt med bomullspinne i skjeden. Hvor kommer myten fra og hvorfor og hvordan holdes den i live?

Negative holdninger mot homofili står sterkere i mange kulturer og religioner enn det som gjerne er de generelle holdningene til homofili i Norge – hvorfor har det seg sånn, og hva kan vi gjøre for å åpne opp trygge rom for å snakke om fordommer, usikkerheter og feilaktig informasjon?

Dette og mye annet vil vi samtale om i panelet bestående av medforfattere av boken iLove 2 – seksuell helse, utgitt av Minotenk våren 2019.

Med:

Asli Altunøz
student og skribent

Fatema Al-Musawi
student og skribent

Daniel Abimael Skjerve Wensell
Politisk rådgiver/Minotenk

Marianne Støle-Nilsen
lektor og statsviter

14.00 – 14.45

Hva kan vi lære av tantra?

Tantrisk sex er en direkte vei til et større, dypere og mer inderlig møte med din partner. Det handler ikke bare om seksuell tilfredstillelse, men også en personlig og en felles utviklingsreise. Mange velger tantra for å kjenne mer nytelse og energi i hverdagen, oppleve dypere kontakt og intimitet, bedre relasjon med seg selv og dermed andre, noen vil helbrede traumer, andre vil åpne opp for spiritualitet og oppvåkning – hva er du nysgjerrig på?

I denne samtalen deler vil våre erfaringer fra mange år innenfor ulike tantriske retninger og lærere.

Med:

Renate Hetlevik Andersen,
terapeut/Ametysten

Monica Josefine Hjelle,
terapeut/Ametysten

Kjersti Helgeland,
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

15.00 – 15.45

Positiv seksualitetsundervisning

Hva er positiv, helhetlig seksualitetsundervisning og hvorfor er det så viktig? Silje Høgelid, nestleder i Seksualpolitisk nettverk for ungdom (SNU), og Marianne Støle-Nilsen, lektor og medarrangør av NYT, gir en innføring i temaet og presenterer både gode ressurser og seksualitetsundervisningens plass i de nye læreplanene for skolen.

Med:

Marianne Støle Nilsen
lektor og statsviter

Silje Høgelid
nestleder, SNU

16.00 – 16.45

Hvordan snakke med barn om seksualitet?

Vi er alle seksuelle vesener, og seksualiteten vår starter tidlig. Hva er egentlig barns seksualitet, og hva kan vi gjøre for å ivareta en god seksuell utvikling?

Med:

Hilde Landro
sexologisk rådgiver og førskolelærer

17.00 – 17.45

Skeiv eller streit, innafor eller utafor? Seksualitetens historie i et skeivt perspektiv

Gjennom historien har personer levd og elsket både innenfor og utenfor sin tids normer for kjønn og seksualitet. Ofte tenker vi på de som har levd utenfor sin tids normer, og handlingene deres, som skeive, selv om de kanskje ikke har tenkt slik om seg selv. Hvilke rom har det egentlig vært for skeiv seksualitet? Er det egentlig slik at det var umulig å være skeiv i «gamle dager», at 70-tallet kun handlet om frigjort seksualitet, og at skeivhet nesten ikke kan regnes som utenfor normen i dag? Hvor går egentlig grensene for hva som er «utenfor vår tids normer for kjønn og seksualitet»?

Med:

Hannah Gillow-Kloster
Faglig leder ved Skeivt Arkiv

Joakim Aadland
Kommunikasjonsrådgiver FRI Bergen og Hordaland

18.00 – 18.45

Skamløs - med evne til å elske seg selv og andre

Selv om vi aldri har hatt så mye åpenhet om seksualitet i media, vært omgitt av så mye seksualisert kultur og har tilgang på all verdens sex og seksualkunnskap noen tastetrykk unna, har skyld, skam og tabuer fortsatt en negativ påvirkning på seksuallivet til ung og gammel. Seksuell skam påføres oss fra vi er små, og overføres ubevisst til våre omgivelser, våre partnere, venner og barn – hvis vi ikke er bevisste hvordan slike negative og undertrykkende holdninger virker i samfunnet. Seksuell trakassering og overgrep setter sine spor i sinnet, og i kroppen.
I denne samtalen med festivalsjef Kjersti Helgeland vil sexolog Liv Golten dele konkrete eksempler og erfaringer fra sitt arbeid som spesialpedagog, familieterapeut og sexolog. Hvordan vi kan bli bevisst de negative påvirkningene vi har fått gjennom livet, hvordan påvirker de vår seksuelle helse og ikke minst hvordan kan vi komme oss videre og ikke la negative hendelser definere oss eller vår seksualitet?

Liv Golten,
sexologisk rådgiver og spesialpedagog

Kjersti Helgeland
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

19.00 – 19.45

Hvordan holde lysten levende?

I Norge er alt lov å gjøre så lenge det er samtykke mellom to jevnbyrdige parter og gjøres privat. Nyere forskning forteller at de vanligste problemene voksne sliter med er fravær av lyst og tenning.
Dessverre er det flere ord i språket vårt som skaper prestasjonspress og samleiepress. Ordet forspill er et eksempel på det. “Forspill” legger opp til at en erotisk berøring ikke har nok verdi i seg selv, den skal lede frem til noe. Det finnes uendelig mye mer på menyen enn misjonærstillingen. Dette foredraget er for alle dem som ønsker å investere mer kunnskap om lyst, tenningsmønstre, onanikunstene og elskovskunstene.

Med:

Stine Kühle-Hansen,
lektor og rådgiver

20.00 – 20.45

Sofasamtale: Åpent forhold

Er du nysgjerrig på å åpne forholdet ditt, eller lurer du bare på hva det går ut på? Her er programposten for deg!
Vi får besøk av Aud Jektvik, Christer og Birgit som skal snakke litt om åpne forhold. Hvordan fungerer det egentlig? Blir man ikke sjalu? Er dette det samme som å være polyamorøs? Kan det å ha sex med andre gi deg mer lyst på partneren din? Er dette bare organisert utroskap? Dette og flere spørsmål får du svar på her. Kjersti Helgeland er ordstyrer, og vil også åpne for spørsmål fra salen.

Med:

Aud Jektvik
sosionom

Christer og Birgit

21.00 – 21.45

Fornuft, uforpliktende sex og følelser

Hvordan skal vi manøvrere oss i dagens datingkultur nå som nettdating er blitt allemannseie? Hvordan har Tinder og Happen endret måten vi møtes, snakker sammen og dater på? Er det blitt vanskeligere eller lettere å finne kjærligheten? Eller er folk generelt mer åpen for uforpliktende sex? Dette er spørsmål forfatter og skaperen av instagramprofilen «Tinder i gamledager», Eirik Lande, psykolog ved Institutt for Psykologisk Rådgivning, Marius Stavang, og lektor og medarrangør av Nytfestivalen Marianne Støle-Nilsen skal få bryne seg på når Ella Aase Anker, fra podcasten Sexløs og Singel-ish inviterer til sofaprat om sex og dating i 2019.

Med:

Ella Anker
podcastutvikler Sexløs og singelish

Eirik Lande
forfatter/Tinder i gamledager

Marius Stavang
psykolog/Institutt for Psykologisk Rådgivning

Marianne Støle Nilsen
lektor og statsviter

ZINKEN HOPP, LITTERATURHUSET
12.00 – 12.45

Fra smerte til nytelse

– Dersom din vagina kunne snakke. Hva var den viktigste beskjeden den ville gi deg?
Hva kan vaginale plager være et utrykk for og hva kan vi gjøre med dem? Det hender at personer med vaginale smerter ikke føler seg forstått eller tatt på alvor. Etter gjentatte forsøk finner man ikke alltid en årsak til plagene og tilstanden kan oppleves å bli bagatellisert.
Det er ikke uvanlig å ha vaginale smerter i løpet av livet. For tilstander som vaginisme, vulvodyni, muskelspenninger, tørrhet, ulike smerte tilstander, problemer med sex lyst m.m. kan en vaginalterapeut være til god hjelp.
Med:
Liv Golten
spesialpedagog, familieterapeut, sexolog og vaginalterapeut
13.00 – 13.45

Hvordan snakke om seksualitet

Desverre har de fleste av oss fått alt for lite trening i å snakke om seksualitet, og det kan være vanskelig å uttrykke hva vi tenker og ønsker. Her får du konkrete tips om hvordan uttrykke både det gode og det vanskelige, timing – og du får øve deg litt på en morsom og ufarlig måte!

Med:

Kjersti Helgeland,
kurs- og foredragsholder/Sustainable Passions

14.00 – 14.45

Nytelse livet gjennom – de fleste seksuelle problemer la seg løse

Hvilket tilbud finnes for hjelp med seksuelle problemer, hva slags hjelp har man krav på? En fastlege, en sexolog og et hjelpemiddelfirma svarer.

Det kan være så mange grunner til at sexlivet halter eller helt dør i perioder gjennom livet. Funksjonsnedsettelse, sykdom eller ulykke, alderdommen kan bringe med seg utfordringer, men også sterke opplevelser som trakassering eller samlivsbrudd – og av og til ser vi ingen opplagt årsak til problemene. Men det er hjelp å få, kanskje mer enn du tror! I denne samtalen får du vite hva fastlegen din kan hjelpe med, og hvilke andre tilbud du kan henvises til.

Med:

Inger Lise Ekkjestøl
sexolog/Haugesund Medisinske Senter

Christer Wiese Bergene
salg og markedssjef/Quintet AS

Trond Egil Hansen
lege, medisinsk fagsjef/Byrådsavd. for helse og omsorg

Stine Kühle-Hansen,
lektor og rådgiver

15.00 – 15.45

Jeg drømmer også om damer

Unge og voksne med utviklingshemming eller funksjonsnedsettelse har rett til et seksualliv, som alle andre. Denne siden av livet blir ofte tiet i hjel, både innen helsevesenet og i samfunnet generelt. Men hvordan er det levde livet? På soverommet? I sengen? Hva vet den unge mannen med Downs syndrom om damene han drømmer om? Og om seg selv? Hva vet kvinnen i rullestol om gledene ved kroppslig nytelse? Har noen fortalt henne at hun kan nyte seg selv? At det er enkelt. Og gøy. Og at det finnes hjelpemidler som kan gjøre det enda mer gøy!

Med:

Nina Skauge,
forfatter/Skauge forlag

Alexander Petersen
Norges handikapforbunds ungdom

Christer Bergene,
salgssjef/Quintet AS

16.00 – 16.45

BDSM 101

Er du nysgjerrig på hva BDSM er? Her er foredraget for deg. Om du har lyst til å prøve det selv, bare vil vite mer om det, eller arbeider f.eks. i helsevesenet og kan møte mennesker som er BDSM-ere, så vil du få nyttig kunnskap her. Foredraget inneholder forklaringer av begreper, avliving av myter om BDSM og informasjon om ulike måter å drive med BDSM på. Visste du for eksempel at en av de beste BDSM- butikkene er Claes Ohlson, at BDSM kan være feministisk eller at BDSM ikke må inkludere smerte eller dominans? Dette og mer vil du få lære mer om her.

Med:

Aud Jektvik
sosionom

17.00 – 18.30

Kunsten å flørte

Hvordan flørter du? Har du noensinne prøvd deg på noen og fått avslag uten at du forstår hvorfor? I Møhlenpris idrettslag jobber vi kontinuerlig sammen med ungdommene med analyse av sosialt samspill for å se når samspill er bra, og når det ikke er bra. Selv om kroppsspråk blir sagt å være mer eller mindre universelt er det store kulturelle, subkulturelle og individuelle forskjeller på hvordan vi flørter. Vi deler våre erfaringer med dere, og kanskje får du også noen verktøy for fremtiden.

Med:

Stina Ihle Amankwah
Møhlenpris

19.00 – 19.45

Fra begjær til lidenskap - introduksjon til tantra

En introduksjon til hva tantra og hva et tantrisk perspektiv kan gi til seksuallivet. Noen enkle øvelser som gir en direkte opplevelse av det tantriske perspektivet.

Med:

Monica Josefine Hjelle,
terapeut/Ametysten

Renate Hetlevik Andersen,
terapeut/Ametysten

20.00 – 20.55

Toy Party

Er du nysgjerrig på de nyeste trendene innen sexleketøy?

Hvordan velger du riktig sexleketøy som passer for akkurat deg? Hva er Kondomeriets rolle i å løse samlivsproblemer? Hva er orgasmekrem og potensmiddel? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker å svare på. Vi snakker om hvilke kunder vi har, hvilke spørsmål som er vanlige, og vi tar med mange forskjellige, spennende produkter som vi har i butikken vår på Kløverhuset. Her får du høre om nyheter, bestselgere og trender innen sexleketøy, samt tips til hva du bør tenke på om du vil kjøpe noe til deg selv eller partner.

Kondomeriet har i 30 år sørget for å gi nordmenn et mer lekent sexliv, og er stolte av å være Norges største levrandør av sexleketøy. Med 10 butikker spredt utover hele landet jobbes det kontinuerlig for å være et naturlig førstevalg uansett alder, kjønn, etnisk bakgrunn og seksuell legning.

Goodiebags til alle, og Kahoot med premier!

Foredragsholderne kommer til å bli i lokalet etter foredraget, for de som ønsker mer informasjon.

Med:

Kondomeriet i Bergen

WORKSHOP, AMETYSTEN

18.00-21.00

Introduksjon til tantra

Denne workshopen gir en liten smakebit av hva tantra er for noe gjennom enkle øvelser alene eller sammen med andre. Vi jobber med pust, bevegelse og kroppsbevissthet. Det er ingen nakenhet eller eksplisitt seksuelle øvelser i denne workshopen. I steder fokuserer vi på nærhet, berøring og sanselighet innenfor trygge rammer. Påmelding!

Med:

Monica Josefine Hjelle,
terapeut/Ametysten

Renate Hetlevik Andersen,
terapeut/Ametysten

Workshopen holdes på Ametysten – Stedet for vekst i sentrum, Chr. Michelsensgt 3

Billetter

DAGSPASS

=350

Ordinær pris
KJØP BILLETT
DAGSPASS STUDENT

=250

Begrenset antall!
KJØP BILLETT
TANTRAWORKSHOP

=300

KJØP BILLETT

Alle priser er inkl. billettavgift. Billetter blir ikke refundert.

Sted

Nytfestivalen Bergen finner sted på Bordellmuséet og Nøsteboden på fredagen, og Litteraturhuset på lørdagen.

BORDELLMUSÉET
NØSTEBODEN
LITTERATURHUSET

Vil du bli sponsor?

Kontakt kjersti(a)sustainablepassions.com

© NYTFESTIVALEN 2019